ДИЕТИ ЗДРАВЈЕ УБАВИНА  ВЕЖБАЊЕ ДУХ/ТЕЛО ТАБЕЛИ И АЛАТИ РИЗНИЦА
 
  Најчитано:
УН диета
Месечинска диета
Диета со јаболки
Диета со јајца
Диета без диета
   
FORUM ФОРУМ
 
Запамти и сподели со другите !
   
  Искалкулирајте:
Индекс на телесна маса
Базален метаболизам
Потрошу. на калории
Табела на тежинa
 

 

Гликемиски индекс ( ГИ )



За да зборуваме за Гликемискиот индекс ( ГИ ) прво треба да ја споменеме гликозата основната енергиа за најголем броj клетќи на нашиот организам.Тоа е ткн “ шеќер во крвта “ чии повремени осцилации доведуваат до разни физички и психички промени во орагнизмот , а хроничните промени до болеста која е најприсатна – дијабетесот.А од каде го добиваме ова гориво односно гликозата? Секако, од намир – ниците богати со јаглено хидрати – житарќи, овошје и зеленчук, мед...Е сега, дали секој јаглено хидрат се однесува на ист начин кога ќе стигне во нашиот желудник? Одговорот е не! Пред се некои јаглено хидрати како што е сахарозата ( бел шеќер ) почнуваат да се разградуваат и да навлегуваат во крвотокот уште во устата !

Сега сме дојдени до централната точка на нашата приказна : а тоа е брзината на подигнувањето на нивото на шеќерот во крвта во зависнот од врстата на намирницата која се конзумира.Така настанале поимите “добри “ и “ лоши “ јаглено хидрати во зависност од времето и брзината со која го зголемуваат нивото на глукозата во крвта и чуството на ситост кое кај “ добрите “ трае подолго отколку кај “ лошите “.

За да се знае кои се “добри “ а кои “ лоши “ шеќери воведен е поимот гликемиски индекс – број кој ја опишува количината и брзината на некоја намирница при подигнувањето на нивото на глиокозата во крвта.Храната која поседува ниска вредност на гликемискиот индекс влијае на малиот пораст на гликозата во крвта поради што не доаѓа до големи осцилации на нивото на шеќерот во крвта , а храната со висок ГИ предизвикува спротивен ефект.Внесувајќи храна со свисок ГИ ,многу брзо го зголемуваме нивото на шеќерот во крвта што предизвикува зголемено излачување на инсулин а резултатот е : намалување на гликозата во кртва и зајакна – та потреба за било какво слатко, што поново го подига нивото на гликоза , па нивото на инзулинот , па пак слатко ....и се така во круг.

Решението на овој проблем е многу едноставно : Избор на храна со низок глике – миски индекс! Повеќето од оваа храна е богата со диетни влакна и по конзумирањто на истата, скоковите на шеќерот во крвта се благи чувството на ситост трае долго. Кој се тие намирници ? Оние кои добро ѓи познавате но баш и не посакувате да ги јадете : интегрални житарќи ,махунки ,оревести плодови , семки , овошје и зеленчук.

Меѓутоа , сликата не е баш толку црно – бела како што е горе представено.Кога се разгледува гликемискиот индекс на одредена намирница треба да се земат во обзир уште неколку фактори како што се присатноста на маснотиите ( маснотиите како и диетните влакна го намалуваат гликемискиот индекс ), киселост ( киселеењето исто така го намалува ГИ ...) .Потоа, тука е и начинот на подготовка на намирниците, па начинот на пакување ...со еден збор до гликемискиот индекс може да дојдеме само ориентационо низ табелите за приближните вредности.


Како најдобро да се искористат информациите кои се горе изнесени ?

Познавањето на ГИ е одлична метода за да се држи диета – без диета! Доволно е да се избираат намирници со низок ГИ и од нив да се прават разновидни комбинации Доколку ви се јаде некоа храна со висок ГИ – едноставно комбинирајте ја со храна со низок ГИ ...и волкот сит и овците на број !

Намирници со висок ГИ
Намирници со низок ГИ
Намирница
ГИ
Намирница
ГИ
Малтоза непреработена
110
Интегрален ориз
50
Глукоза
100
Интегрален ориз долго зрно
50
Печен компир
95
Сладок компира мексикански
50
Оризово брашно
95
Интегрални тестенини
50
Скроб
95
Тестенини недоварени
45
Пире компир
90
Мусли без засладувач
45
Чипс
90
Незасладени интеграни житарки
40
Переци, соленки
80
Свеж грашок
40
Мед
85
Житни снегулки
40
Земички
85
Црвен грав
40
Бел леб
85
Свеж овошен сок без засладувач
40
Варена шаргарепа
85
Тестенини од црно брашно
40
Пченично брашно
85
леб од цели зрна
40
Оризови снегулки
85
Ржан леб од цело зрно
40
Колаче од ориз
85
Суви смокви
35
Варен боб
80
Суви кајсии
35
Палачинки
75
Сув грашок
35
Тиква
75
Јогурт
30
Лубеница
75
Бел грав во зрна
30
Бел шеќер сахароза
70
Јабука
30
Бел леб
70
Круша
30
Сите засладени намирници
70
Портокал
30
Млечна чоколада
70
Боранија
30
Печен нељупен компир
70
Резанци од соја
30
Газирани пијалоци тип на кока кола
70
Пченични клици
30
Пишкоти
70
Пченична тортиља
30
Пченичен гриз
70
Каша од хељ
30
Бел ориз
70
Каша од интегрални житарици
30
Резанци, равиоли
70
Морков свеж
30
Бело брашно
70
Јчмен во зрно, варен
25
Брашно од полно зрно
70
Мармалад без шекер
22
Палента со маргарин
70
Сочиво
22
Тост од бел леб
70
Темна чоколада какао 70%
22
Суво грозје
65
Цреша
22
Варен компир во вода
65
Фруктоза
20
Репка
65
Соја во зрна
15
Засладена мармалада
65
Лешници, кикирики, бадеми
15
Кус кус
65
Лук
15
Преработен пченичен гриз
60
Зеленчук
15
банана, ананас, диња
60
Модар патлиџан
15
Сладолед млечен обичен
60
Домат
15
Кајсија
55
Тиквици
15
Тестенина обична варена
55
Кромид
15


- продолжува -



 

Licni trener





  Диета.мк и на:  
Фејсбук група
Twitter

Фејсбук страница:

  Корисни линкови
Спортски суплементи

Фитнес центар


 

   
   

Содржината на овој сајт е сопственост на диета.нет :: Некои права се задржани и се под Creative Commons 3.0 лиценца. Тоа значи дека можат да се превземаат текстови но мора да биде именуван правиот извор на информации (линк према сајтот www.dieta.mk), содржината не смее да се користи во комерцијални цели и не смее да се менува на било каков начин.